"M-am suit pe scena si parca eram acolo de cand lumea"

De astazi, sufletele noastre vor fi mai triste, mai goale, mai sarace. In urma a trei saptamani de chin pe un pat de spital din Bucuresti, maestrul Gheorghe Dinica a plecat dintre noi, si s-a dus sa traiasca alaturi de ingeri.
Gheorghe Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, a absolvit in 1961 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, la clasa profesoarei Dina Cocea. "Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Posta, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din piesa «Titanic-vals» de Tudor Musatescu. Eram pe scena si parca visam. Nici nu stiam ce se intampla cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala", isi amintea el.
In scurt timp, a devenit o emblema a cinematografiei romanesti. Cine nu stie celebra replica din filmul lui Sergiu Nicolaescu "Nu trage dom' Semaca, sunt eu Lascarica". Lascarica a ramas de altfel, un personaj de care, la 75 de ani inca se simtea apropiat. Pana dupa revolutie, Gheorghe Dinica a trait o viata de artist boem. S-a bucurat de perioada celebrei crasme Sarpele Rosu si, alaturi de Stefan Iordache, Marin Moraru, Sergiu Nicolaescu si multi altii, a scris istoria filmului romanesc.


Drum bun Gheorhghe Dinica!

0 comentarii: